Monday, December 19, 2011

wishes

selamat hari jadi kaklong
*walaupun dia xtau aku ada blog*

date

selamat 19..

minda

minda bercampur warna..
fakta tiada ibu mahupun bapa..
signifikasi kali ini..
biar aku saja yg tahu..


Saturday, December 17, 2011

Motivasi? Motif Basi?

Hidup ni mudah, manusia sendiri yang susahkan..
xpercaya? lantak anda semua lah..
tapi cakap macam ni..hidup sendiri pun xberapa nak betul..
sebab ape? sebab diri sendiri xnak betulkan..
tu je puncanya..

sama la jugak dengan ape2 hal pun..
yang plg aku tgk byk sgt masalah..
orang2 yg berpasang-pasang ni la..
kamon la derr...
kalau ada masalah tu..bawak la bincang..xdak guna post segala bagai nak perli2,kutuk2 kat public..
tu bukan caranya..
relationship tu antara dua orang..bukan dengan semua makhluk dalam friend list anda..
mereka2 tu xbersalah pun..janganla tambahkan curiosity diorang..last2 diorang buat spekulasi sendiri...
anda jugak yg sakit hati kena tuduh macam2..ye dak?

kang ada cop aku stalker lak pi baca2 status orang..
dah pegi post tempat public..suka ati la kan nak baca..kebebasan public..haa..

lagi satu..
ada la sikit nasihat dari diri yg xberapa arif ni...
kalau dah berpasangan tu...
sedar la hakikat yang semua tu x sentiasa indah...
hidup ni bukan buku cerita kanak2 yang sentiasa 'and they live happily ever after'..
sedangkan suami isteri yang berpuluh tahun2 kawen pun boleh bergaduh, ada selisih faham...
apetah lagi kita ni yg baru setahun jagung nak mulakan komitmen..
semua tu normal..
setengah org bila down..mula la otak tu berjalan, buat konklusi
" hubungan ni xsesuai utk aku, sebab aku xbahagia, selalu gaduh"
wahai saudara-saudari..
kalau xmo gaduh pegi cari pasangan yang buta+pekak+bisu..
maka senyaplah rumahtangga anda..
xdenye hidup sama2 xpenah gaduh..
sedangkan lidah sendiri boleh tergigit org kaboo...
gaduh2 tu la yg nak merapatkan hubungan tu..
*kecuali kalau gaduh baling2 pisau,pegang senapang/kayu segala bagai, itu lain cerita punya gaduh la*
kalau takat gaduh ngada2 tu..consider je la..normal proses dalam hidup...

lagi satu..manusia xlepas dari buat salah...
xde gunanya down lama2 kalau dah buat salah tu..
move on je la..nangis bagai nak rak..menyesal xsudah tu ape yg korg dapat? buang masa je lebih..
cukup la muhasabah diri tu kejap..pastu lupakan je..mula balik dari awal..perbaiki mana yang salah..

camtu la jugak dalam hubungan tu...
ada salah kat mana2..betulkan..
sama2 tegur..sama2 tolong betulkan salah pasangan masing2..
tu la tujuannye hidup berkeluarga..
bukan bila salah..terus down + "dia bukanla untukku"..amoih la...berfalsafah kemainnn..
duduk sama2..bincang..tanya mana salah..cari punca..betulkan..
jangan jadi pasangan tipikal akhir zaman ni boleh? bini lupa masak pun nak cerai..
pandai pulak jadi juri profesional cakap diorg tu ngada2..

xboleh,xboleh,xboleh...
kalau rasa sayang tu ada..ubah org yg anda sayang tu jadi baik..
bukan tinggalkan diorg bila diorg buat salah..cara anda2 tu sendiri yang salah..
agak2 bila tinggalkan diorg, diorg boleh sedar?
mmg la boleh..tp aku rasa kalau ada yang sanggup berjalan sama2, bimbing dia..itu lg berkesan...
ada kita belajar ABC pandai sendiri2 xde org ajar? xde kan..camtu la konsepnye..

kalau nak sentuh bab agama..aku xlayak..harap maklum...
aku bercakap dalam konsep lumrah manusia...
boleh je nak cakap..tapi biarla org yg lebih mahir je bcakap psl tu..
xbek keluar2 hukum agama kalau x100% paham ..dosa free xpasal2..
tapi sama je la..yg lebih ilmu agama tu, bimbinglah pasangan yg kurg ilmunye tu...
xde hal pun..sama2 manfaat..
xsemestinya kalau alim kena kawen dgn alim smata2..abes yg terkapai2 nak cari ilmu tu nak campak celah mana kan..
lari pulak dgn konsep amar maaruf nahi mungkar tu...
haa..better stop ..bab agama ni sangatla sensitif...
belom cukup ilmu agama kat dada..jangan ngada2 sembang lebih2 kat public..

harap maklum..




Friday, December 16, 2011

dan..

lelaki pun ada perasaan...

Tuesday, December 13, 2011

no title

dan..semua org ada pasangan msg2 kat sini..


..

sedih.....

Waiting

waiting for that message..



Sunday, December 11, 2011

Something Special



they were selling this at the event..
how i wish i could buy these and give it to someone...
they keep asking me to buy one for someone...
i only can smile..
and were thinking..
i wish i could give it to that someone..

Saturday, December 10, 2011

my heart..deep down...

miss u~


Once..

i saw a couple just now..
going out together..smiling..looks happy..
and i almost cried...

Friday, December 9, 2011

exhausted

Letih...
need something to cheer me up..
=(

Wednesday, December 7, 2011

..

whatever it is..
i'll be waiting here..
and i promise....
i will be...

Hell with everything

Down...
aku malas dah nak pikir...


Monday, December 5, 2011

Miss

missing someone..

someone i don't want to lose..

someone worth fighting for..

someone who can't be replaced...

someone who stole this heart..

and shall remain hers forever

Break a leg

Forensic+Practical Exam + Clinical Skills..
4 Days

no idea..


Sunday, December 4, 2011

Sebab2 Travel Itu Xperlu

Dimulakan cerita dengan cita2..
masing2 dapat elaun...
dengan berbekalkan kepercayaan yg masa muda ni patut guna untuk enjoy+ ni je la time nak pegi jalan2..
ramai la yg simpan cita2 nak pergi travel merata alam..
xkisah la mana pun..
xkacau duit aku pun kan...
xpela..bagus la diorang ada cita2 nak merantau tempat org kan..
org pun kata jauh perjalanan luas pengalaman ..
biarla aku je yg pengalaman sempit kat sini..
aku xde pasang niat pun nak pegi mana2..
kalau ikut hati..mmg nak la..tipu la kan kalau xdak..
sape yang xnak pegi tengok negara org..

tapi...

aku pilih xnak pi mana2..
orang kata, simpan duit banyak2 bukan boleh bawak mati pun..
iye..xleh bawak mati...pegi negara org jumpa mcm2 pun bukan boleh bwk mati kan...
cakap mcm mmg simpan duit la kan..padahal xsimpan pun

bagi yang mampu tu..ikut la kan..tapi bg org sederhana mcm aku ni..
aku rasa xperlu la kot...sedar je la diri tu ada kat mana..aku pk mcm tu tiap kali ada urge nak travel..
datang negara org utk study ni pun ok la tu..dapat pusing2 india kira bonus la kan...

tapi...

yang jd motivasi utk aku xnk pi mana2 ni..
family..
cuba bayangkan..aku nak dtg india yang xde hape ni...adik2 aku teringin nak ikut...
tambah2 aku nek flight..aku still xleh lupa muka adik2 aku bila diorg nampak flight kat airport..
muka berharap dapat naik...jangan cakap flight...bas ekspress pun dah cukup buat diorg terlompat2 excited..n tiap kali aku nek bas / flight.. mmg sebak...aku mampu naik..tapi adik2 x.. bukan takat adik2 aku je..umi,abah,kaklong  pun mn ada can nek flight setahun sekali mcm ni..

iye..yang kaya tu lantak la kan..
duit xtau nak buang mana..
tapi aku pk..aku spend duit enjoy beribu riban ni...adik aku duk rumah xde apa nak buat..
even aku pegi jalan2 dlm india..n jumpa snow dalam india ni pun, adik2 aku rasa jelez..
n pelik..aku xde rasa bangga nak tunjuk semua2 tu...sbb lg byk rasa bersalah, xdapat share semua tu dengan family...aku rasa simpan duit ni dan spend untuk diorang, lagi puas...

balik aritu..aku sempat bawak sorg adik aku n sorg sepupu pegi jalan2 kl..dua2 kecik lg..
feeling dpt tgk muka diorang excited pegi kl, aku rasa nak nanges...serius...terharu dgn diri sendiri...lol

yang mmg ada impian tu, xsalah pun..go on..
cuma aku ni, kurang perasaan nak menghepykan diri sendiri...
aku rasa xadil aku sorg2 je hepy tapi orang lain x..
kata la apa pun.. aku ni bosan ke, ape ke..
tp aku ada tanggungjawab..
apa guna jd abang yang xboleh hepykan adik2 kan...
biarla aku cari excitement tu dalam bentuk bg senyuman kat adik2 n family aku...
priceless...more than anything the world can give..



satu lagi karangan xdak motif di malam hari




000

hari yang letih lagi meletihkan..
malang..
tak ada benda yang boleh buat muka ni tersenyum.. hilangkan semua penat lelah tu..
kosong...
serius..aku rindukan org2 yg appreciate apa yg aku buat..n diorg dah jauh dr aku..
down..
seriously..
lost...
xpela..biarlah diri sendiri koyak..untuk org lain tersenyum..