Saturday, May 30, 2009

:: Zzzz... ::

http://www.emocutez.com

--------
http://www.emocutez.com
--------

Dah la 6 bulan skali aku balek rmh..
tb2 burn cuti shari..kna stay kat s.alam...
pemberi scholar tersayang + manipal nak jumpa
huhu..
saket ati + cdey
kna tukar tiket..
da la nek tren..12 jam..
arghh...bbuih mulott~

http://www.emocutez.com








aku pulang 11 hb 6..







habis







Wednesday, May 27, 2009

:: Untuk Renungan ::


Jika kamu memancing ikan…
setelah ikan itu terlekat di mata kail…
hendaklah kamu mengambil terus ikan itu…
janganlah sesekali kamu lepaskan ia semula ke dalam air begitu
sahaja…

kerana ia akan sakit oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu…
dan mungkin ia akan menderita selagi ia masih hidup…Begitulah juga setelah kamu memberi banyak pengharapan kepada
seseorang…
setelah ia mula menyayangimu hendaklah kamu menjaga hatinya…
janganlah sesekali kamu terus meninggalkannya begitu sahaja…
kerana dia akan terluka oleh kenangan bersamamu…
dan mungkin tidak dapat melupakan segalanya selagi dia mengingatimu…

Jika kamu menadah air biarlah berpada…
jangan terlalu mengharap pada takungannya…
dan janganlah menganggap ia begitu teguh…
cukuplah sekadar keperluanmu…
Apabila sekali ia retak…
tentu sukar untuk kamu menampalnya semula…
akhirnya ia dibuang…
sedangkan jika kamu cuba membaikinya…
mungkin ia masih boleh digunakan lagi…

Begitu juga jika kamu memiliki seseorang terimalah seadanya…
Janganlah kamu terlalu mengaguminya…
dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa…
anggaplah dia manusia biasa…
Apabila sekali dia melakukan kesilapan…
bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya…
akhirnya kamu kecewa dan meninggalkannya…
Sedangkan jika kamu memaafkannya…
boleh jadi hubungan kamu akan berterusan hingga ke akhirnya…

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi…
yang kamu pasti baik untuk dirimu…
Mengenyangkan. Berkhasiat…
Mengapa kamu berlengah dan cuba mencari makanan yang lain…
Terlalu ingin mengejar kelazatan…
Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya…
Kamu akan menyesal…

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan…
yang kamu pasti membawa kebaikan kepada dirimu…
Menyayangimu. Mengasihimu…
Mengapa kamu berlengah dan cuba membandingkannya dengan yang lain…
Terlalu mengejar kesempurnaan…
Kelak, kamu akan kehilangannya apabila dia menjadi milik orang lain
Kamu juga yang akan menyesal…


*Ha..Style ak perumpamaan dia...nie jumpa kat satu blog yg feymes di Malaysia :

Dicopy & paste oleh :

Monday, May 25, 2009

:: Kenapa Utara X Dijajah ? :: Pendedahan Oleh Portugis ::

Tolong sebarkan perkara ini (Sejarah Penjajahan Tanah Melayu) kepada kawan kawan Kita supaya Kita semua dapat kesedaran di sebalik sejarah yang sengaja tak didedah disebabkan agenda tertentu.. Semoga dari pendedahan ini Kita mengambil iktibar betapa Ketuanan Melayu disanggah selama ini... ..



1508: Alfonso de al buqurque menyampaikan hasratnya kepada Raja portugis untuk meluaskan pegaruhnya ke Asia Tenggara ( Melaka pusat perdagangan Asia tenggara ketika itu) Dan juga laluan penting perdagangan timur barat. Raja Portugis bersetuju untuk menyediakan kemudahan bala tentera 158 buah kapal, 15300 ( anggaran) bala tentera



1509: Portugis menghantar perisik ke Melaka untuk mengetahui keadaan kekuatan pertahanan disana



Oct 1511: Alfonso berjaya menawan Melaka setelah berhempas pulas melawan 5 pahlawan melayu terhandal (Hang Tuah, Hang Lekir, Hang Lekiu,Hang Jebat Dan Hang Kasturi) ini adalah mimpi ngeri bagi pihak Alfonso, untuk menawan Melaka serta berlawan dengan 5 Hang bersaudara, mereka perlu mendapat askar tambahan setelah 15k askarnya terkorban dalam pertempuran selama 6 Hari itu dengan 5 Hang bersudara..akhirnya dapat juga menawan Melaka setelah hampir kecewa Dan putus asa...



1512: Setahun 12 bulan kemudian Alfonso ingin meluaskan kekuasaannya ke Perlis, Kedah Dan P.Pinang, yang ketika itu adalah pusat pegeluaran tebu untuk gula rantau ini,...



Feb 1512:Alfonso menghantar perisik ke Perlis, Kedah Dan Pulau Pinang untuk mengetahui kekuatan bala tentera di sana mengikut sejarah, perisiknya telah ke kedai kopi sekitar untuk mendapat segala maklumat yang diperlukan.. .



Seminggu selepas Feb 1512, Perisik balik ke Melaka untuk memberitakan hasil risikan kepada Alfonso. Di bawah adalah perbualan percakapan antara perisik dengan Alfonso yang selama ini cuba disembunyikan dalam buku sejarah.



Perisik 1.2.3: selamat pagi tuan (sambil bertabik)



Alfonso: selamat pagi



Perisik 1: Begini lah tuan, lupakan saja niat tuan untuk menawan Perlis, Kedah Dan Pulau Pinang.



Alfonso: Kenapa kuat sangat kah mereka itu..? ( dengan nada marah Dan bongkak)



Perisik 2: Untuk menawan melaka yang mempunyai 5 pahlawan terhandal Hang Tuah, Hang Jebat, Hang Kasturi, Hang Lekir Dan Hang Lekiu pun Kita kehilangan hampir 15k bala tentera, inikan pula Kita nak menawan Perlis, Kedah Dan P.Pinang yang mempunyai beribu ribu hang..



Perisik 3: Betoi TU tuan... antaranya Hang sihat, hang buat apa, hang apa khabar, hang lagu mana, hang pi mana, hang nak pi mana, hang kat mana, hang singgah dulu, bapak hang, mak hang, adik hang, tok hang Dan macam macam lagi hang Ada kat sana... ..



Mendengar hasil risikan itu Alfonso pun tak jadi nak pi serang disebabkan pengalamannya sebelum ini bersama 5 pahlawan melayu Melaka amat ngeri... ... ini kan pula nak berhadapan beribu ribu hang kat situ. Lagi... . Lagi... Hang dok buat apa laei... hang dok mengulat... hang pi buat kerja nu!!! hang pa nih!!

Wakakaka! hehe


Saturday, May 23, 2009

:: BloG Ini TeLaH Di UbAh SuaI ^-^ ::

Hehe...
abis 2 jam gak la cari cara nak ubah layout tp widget kat sblh kanan tu x yah buang and add skali lg...
last2 jumpa gak...
adoi...

Blog kaler ijau seblum nie..mcm boring je kaler dia..
suram...so..aku tukar la..
guna kaler cerah ckit..
^^

So...enjoy~

p.s : buang masa blaja psl blog..hahaha study wey!

Monday, May 18, 2009

:: U All X Confirm Semua Fly~ :: Ungkapan Pedih Pembawa Semangat?::

Dpt ke batch pioneer A-Level di Universitas Merah Gemilang Terbilang nie mencipta sejarah dan membuktikan kata-kata seorang ahli falsafah terulung di kalangan Esakians ini salah sama sekali?

Haa...yg tu kita xtaw...
Yg kita taw... era pengiraan ala-ala fizik dalam paper Mechanics baru-baru ni tamat sudeyy...
so..mewakili bebudak A-level...kami nak ucap terima kasih bebanyak kat Puan Atikah sebb byk tlg kami smpi ke minit2 terakhir...yehaa!!!

Thanks jugak kat Puan Hana sbb sudi bekerjasama..hehe

"Banyak bertanya tangga kejayaan..."..haa!...bak kata Wang Azreng...
lalala....detail2 selanjutnya xdpt diceritakan atas isu keselamatan negara.

Yg pasti..nie first tyme aku jawab n kluar dr exam hall tanpa sedey2, xpuas ati, terkilan or apa2...haha rs tenang ja... ^^ alhamdulillah...xsia2 study..rs rugi xstudy dr first sem dlu..kalo x...skrg mesti relax sgt2...tggu hari exam ja...tp nak wat cena...pantang maut sblum ajal...

(ajal = fail exam )..hahaha woo..minx jauh la benda2 tu...

Dan...sebagai sub-story...
aku agak hepy..sbb konflik @ perang dingin antara aku dgn sorg member skola lama aku...dah pun settle...haha...
lega wey...ya la..dulu da mcm adik beradik...tiba2 gado... msti ar xsyok kan..lgpon, dia nie byk gak ar peranan dlm hidup aku..(posmen)..kakaka...so smlm gak aku settle dgn dia...last2 da ok...haha...
glad to have dis person as my friend.. ^^ so..nk promote ckit..nama dia yon~

wokeh2...back to da story...
Rabu nie...Physics P2... Jumaat ada Bio P1 (PBL keeeee?????) oops!!... ^^
pas2 gap seminggu!! muahaha..heaven dooo!

Sekian~

Sunday, May 10, 2009

:: Cerita Psl Org XReti Bahasa~ ::

Ada la satu hamba Allah nie...
ada mslh ckit...
xtaw la nak kata cena..tp mmg xphm bahasa la kut..
nak jadi cerita la..
kitorg taw lama dah dia neh suka sgt download torrent..pakai mcm2 la..bajet kitorang xtaw la dia tgh guna torrent...buat innocent..konon..
xkisah pun nak download..tp download 24 jam..on je software tu pagi smpi malam..mana xbengang..
internet macam b*b* ..kejap ok kejap x..

so,.ada la satu hari nie..
satu rumah pakat nak perli..suma pasang torrent ramai2..
biar tenet lembab...
dgr cita..pandai lak dia mengadu internet lambat..
haa...baru skali ..dah mengadu..
org len nie..dia xpkir lak..
dah tu..org dah perli mcm tu..
dia boleh igt org duk suppot torrent... "aku tgk org len dh start pakai torrent, lek ar"

ZZZzz..xtaw nak kata pa...org perli...xphm2..
bajet org suka lak.
org len pakai torent..MASA SEMUA ORANG TIDO..nie bkk 24 jam..
zzz
suh bayar bil lebey...xnak lak..
pakai lebih..amik hak org len..nak bayar kurg..

so..bulan nie diisytiharkan aku xnak bayar penuh utk bulan ini..harap maklum..
time kasih kepada j1423 yang sudi bagi aku online guna internet yang xpenah DC...
nnti aku blanja korg yerk.. (Nex Sem la...)
sapa nak join..join la..yang rasa xnk tu..buat la pe yg korg nak..
aku bayar utk tenet 4 gb... bukan internet dial up..kejap ada..kejap xde..
so..da dpt internet dial up cam2..aku bayar utk tenet dial up je la..
fair~

::repost la kat mana2 yg strategik ek :: lalala ::

*Warga J1424*