Monday, December 19, 2011

wishes

selamat hari jadi kaklong
*walaupun dia xtau aku ada blog*

date

selamat 19..

minda

minda bercampur warna..
fakta tiada ibu mahupun bapa..
signifikasi kali ini..
biar aku saja yg tahu..


Saturday, December 17, 2011

Motivasi? Motif Basi?

Hidup ni mudah, manusia sendiri yang susahkan..
xpercaya? lantak anda semua lah..
tapi cakap macam ni..hidup sendiri pun xberapa nak betul..
sebab ape? sebab diri sendiri xnak betulkan..
tu je puncanya..

sama la jugak dengan ape2 hal pun..
yang plg aku tgk byk sgt masalah..
orang2 yg berpasang-pasang ni la..
kamon la derr...
kalau ada masalah tu..bawak la bincang..xdak guna post segala bagai nak perli2,kutuk2 kat public..
tu bukan caranya..
relationship tu antara dua orang..bukan dengan semua makhluk dalam friend list anda..
mereka2 tu xbersalah pun..janganla tambahkan curiosity diorang..last2 diorang buat spekulasi sendiri...
anda jugak yg sakit hati kena tuduh macam2..ye dak?

kang ada cop aku stalker lak pi baca2 status orang..
dah pegi post tempat public..suka ati la kan nak baca..kebebasan public..haa..

lagi satu..
ada la sikit nasihat dari diri yg xberapa arif ni...
kalau dah berpasangan tu...
sedar la hakikat yang semua tu x sentiasa indah...
hidup ni bukan buku cerita kanak2 yang sentiasa 'and they live happily ever after'..
sedangkan suami isteri yang berpuluh tahun2 kawen pun boleh bergaduh, ada selisih faham...
apetah lagi kita ni yg baru setahun jagung nak mulakan komitmen..
semua tu normal..
setengah org bila down..mula la otak tu berjalan, buat konklusi
" hubungan ni xsesuai utk aku, sebab aku xbahagia, selalu gaduh"
wahai saudara-saudari..
kalau xmo gaduh pegi cari pasangan yang buta+pekak+bisu..
maka senyaplah rumahtangga anda..
xdenye hidup sama2 xpenah gaduh..
sedangkan lidah sendiri boleh tergigit org kaboo...
gaduh2 tu la yg nak merapatkan hubungan tu..
*kecuali kalau gaduh baling2 pisau,pegang senapang/kayu segala bagai, itu lain cerita punya gaduh la*
kalau takat gaduh ngada2 tu..consider je la..normal proses dalam hidup...

lagi satu..manusia xlepas dari buat salah...
xde gunanya down lama2 kalau dah buat salah tu..
move on je la..nangis bagai nak rak..menyesal xsudah tu ape yg korg dapat? buang masa je lebih..
cukup la muhasabah diri tu kejap..pastu lupakan je..mula balik dari awal..perbaiki mana yang salah..

camtu la jugak dalam hubungan tu...
ada salah kat mana2..betulkan..
sama2 tegur..sama2 tolong betulkan salah pasangan masing2..
tu la tujuannye hidup berkeluarga..
bukan bila salah..terus down + "dia bukanla untukku"..amoih la...berfalsafah kemainnn..
duduk sama2..bincang..tanya mana salah..cari punca..betulkan..
jangan jadi pasangan tipikal akhir zaman ni boleh? bini lupa masak pun nak cerai..
pandai pulak jadi juri profesional cakap diorg tu ngada2..

xboleh,xboleh,xboleh...
kalau rasa sayang tu ada..ubah org yg anda sayang tu jadi baik..
bukan tinggalkan diorg bila diorg buat salah..cara anda2 tu sendiri yang salah..
agak2 bila tinggalkan diorg, diorg boleh sedar?
mmg la boleh..tp aku rasa kalau ada yang sanggup berjalan sama2, bimbing dia..itu lg berkesan...
ada kita belajar ABC pandai sendiri2 xde org ajar? xde kan..camtu la konsepnye..

kalau nak sentuh bab agama..aku xlayak..harap maklum...
aku bercakap dalam konsep lumrah manusia...
boleh je nak cakap..tapi biarla org yg lebih mahir je bcakap psl tu..
xbek keluar2 hukum agama kalau x100% paham ..dosa free xpasal2..
tapi sama je la..yg lebih ilmu agama tu, bimbinglah pasangan yg kurg ilmunye tu...
xde hal pun..sama2 manfaat..
xsemestinya kalau alim kena kawen dgn alim smata2..abes yg terkapai2 nak cari ilmu tu nak campak celah mana kan..
lari pulak dgn konsep amar maaruf nahi mungkar tu...
haa..better stop ..bab agama ni sangatla sensitif...
belom cukup ilmu agama kat dada..jangan ngada2 sembang lebih2 kat public..

harap maklum..




Friday, December 16, 2011

dan..

lelaki pun ada perasaan...

Tuesday, December 13, 2011

no title

dan..semua org ada pasangan msg2 kat sini..


..

sedih.....

Waiting

waiting for that message..



Sunday, December 11, 2011

Something Special



they were selling this at the event..
how i wish i could buy these and give it to someone...
they keep asking me to buy one for someone...
i only can smile..
and were thinking..
i wish i could give it to that someone..

Saturday, December 10, 2011

my heart..deep down...

miss u~


Once..

i saw a couple just now..
going out together..smiling..looks happy..
and i almost cried...

Friday, December 9, 2011

exhausted

Letih...
need something to cheer me up..
=(

Wednesday, December 7, 2011

..

whatever it is..
i'll be waiting here..
and i promise....
i will be...

Hell with everything

Down...
aku malas dah nak pikir...


Monday, December 5, 2011

Miss

missing someone..

someone i don't want to lose..

someone worth fighting for..

someone who can't be replaced...

someone who stole this heart..

and shall remain hers forever

Break a leg

Forensic+Practical Exam + Clinical Skills..
4 Days

no idea..


Sunday, December 4, 2011

Sebab2 Travel Itu Xperlu

Dimulakan cerita dengan cita2..
masing2 dapat elaun...
dengan berbekalkan kepercayaan yg masa muda ni patut guna untuk enjoy+ ni je la time nak pegi jalan2..
ramai la yg simpan cita2 nak pergi travel merata alam..
xkisah la mana pun..
xkacau duit aku pun kan...
xpela..bagus la diorang ada cita2 nak merantau tempat org kan..
org pun kata jauh perjalanan luas pengalaman ..
biarla aku je yg pengalaman sempit kat sini..
aku xde pasang niat pun nak pegi mana2..
kalau ikut hati..mmg nak la..tipu la kan kalau xdak..
sape yang xnak pegi tengok negara org..

tapi...

aku pilih xnak pi mana2..
orang kata, simpan duit banyak2 bukan boleh bawak mati pun..
iye..xleh bawak mati...pegi negara org jumpa mcm2 pun bukan boleh bwk mati kan...
cakap mcm mmg simpan duit la kan..padahal xsimpan pun

bagi yang mampu tu..ikut la kan..tapi bg org sederhana mcm aku ni..
aku rasa xperlu la kot...sedar je la diri tu ada kat mana..aku pk mcm tu tiap kali ada urge nak travel..
datang negara org utk study ni pun ok la tu..dapat pusing2 india kira bonus la kan...

tapi...

yang jd motivasi utk aku xnk pi mana2 ni..
family..
cuba bayangkan..aku nak dtg india yang xde hape ni...adik2 aku teringin nak ikut...
tambah2 aku nek flight..aku still xleh lupa muka adik2 aku bila diorg nampak flight kat airport..
muka berharap dapat naik...jangan cakap flight...bas ekspress pun dah cukup buat diorg terlompat2 excited..n tiap kali aku nek bas / flight.. mmg sebak...aku mampu naik..tapi adik2 x.. bukan takat adik2 aku je..umi,abah,kaklong  pun mn ada can nek flight setahun sekali mcm ni..

iye..yang kaya tu lantak la kan..
duit xtau nak buang mana..
tapi aku pk..aku spend duit enjoy beribu riban ni...adik aku duk rumah xde apa nak buat..
even aku pegi jalan2 dlm india..n jumpa snow dalam india ni pun, adik2 aku rasa jelez..
n pelik..aku xde rasa bangga nak tunjuk semua2 tu...sbb lg byk rasa bersalah, xdapat share semua tu dengan family...aku rasa simpan duit ni dan spend untuk diorang, lagi puas...

balik aritu..aku sempat bawak sorg adik aku n sorg sepupu pegi jalan2 kl..dua2 kecik lg..
feeling dpt tgk muka diorang excited pegi kl, aku rasa nak nanges...serius...terharu dgn diri sendiri...lol

yang mmg ada impian tu, xsalah pun..go on..
cuma aku ni, kurang perasaan nak menghepykan diri sendiri...
aku rasa xadil aku sorg2 je hepy tapi orang lain x..
kata la apa pun.. aku ni bosan ke, ape ke..
tp aku ada tanggungjawab..
apa guna jd abang yang xboleh hepykan adik2 kan...
biarla aku cari excitement tu dalam bentuk bg senyuman kat adik2 n family aku...
priceless...more than anything the world can give..



satu lagi karangan xdak motif di malam hari




000

hari yang letih lagi meletihkan..
malang..
tak ada benda yang boleh buat muka ni tersenyum.. hilangkan semua penat lelah tu..
kosong...
serius..aku rindukan org2 yg appreciate apa yg aku buat..n diorg dah jauh dr aku..
down..
seriously..
lost...
xpela..biarlah diri sendiri koyak..untuk org lain tersenyum..



Saturday, November 19, 2011

Dear You~

Daisypath Anniversary tickers


and will always will =)

Monday, November 14, 2011

Short Update

Done with 2 SDL test..patho n pharmac.
tp rasa lagi puas hati dengan test pharmac..
penat macam mana pun, rasa berbaloi ..
so..alhamdulillah diucapkan..

Sunday, November 13, 2011

Once...

I saw a random pic..
she was crying...at the airport...love of her life is leaving soon..
it reminds me..
that day..
the tears..
came out silently..

noone knew...


Jiwa Kabut...

Masih gagal..
seperti bayi yang xdapat berkata-kata...
seperti orang bisu diam seribu bahasa...
ungkapan tiada makna...
takut memulakan bicara...
hanya doa dalam hati...
semoga kau sentiasa dilindungi...
walau jauh di mata..dekat di hati itu pasti...

Random Thoughts

Just seeing the name..
makes me happy..

because..
to be remembered, is a hope..
and
to be loved is a dream..





Saturday, November 12, 2011

Random

Bisik ku pada bulan
Kembalikan temanku
Kekasihku, syurgaku
Tanpa dia malam menemaniku
Sepi memelukku
Bulan jangan biar siang
biar malam ini kelam
Biar ia sepi sepertiku 

Friday, November 11, 2011

kosong

kosong dan kosong..
xterisi..xberisi

Thursday, November 10, 2011

=)

Today's football match..
made my day..
thanks senior batch 25 n junior batch 27..=)

Wednesday, November 9, 2011

Kotak hati

:: Hujan- Kotak Hati::

tempoh masa yang lama..
dia akan pergi..
hati akan sepi..


Tak usah kau terangkan ku tahu
Potret wajahmu di setiap penjuru
Curahkan deritamu padaku
Biarku rasa apa yang kau lalu

Terang terang
Bersama rasa sayang
Ku biarkan kau terbang
Terang terang
Sudut kecil ku isi
Untuk senyuman mu lagi
Berbaring renung kita ke bulan
Lagu yang ku tulis ku nyanyikan
Lagu cinta tentang kita berdua
Yang kan kita kenangi hingga tiba masa
Terang terang
Bersama rasa sayang
Ku biarkan kau terbang
Terang terang
Sudut kecil ku isi
Untuk senyuman mu lagi
Mimpi mimpi
Yang tak kembali
Aku janji
Janji takkan pergi
Tak usah kau terangkan ku tahu
Potret wajahmu di setiap penjuru
Curahkan deritamu padaku
Biarku rasa apa yang kau lalu
Terang terang
Bersama rasa sayang
Ku biarkan kau terbang
Terang terang
Sudut kecil ku isi
Untuk senyuman mu lagi
Mimpi mimpi
Yang tak kembali
Aku janji
Janji takkan pergi




Nonsense..xperlu baca

zaman budak hingusan..zaman di mana emo terhadap mak bapak menjadi2...
aku xterkecuali..
ingat lagi, aku penah bergaduh macam2..
aku terasa semua benda xkena..
tapi bila dah makin besar, serius, baru aku paham, kenapa diorang buat semua tu..
menyesal, aku buang masa tu dengan sakitkan ati diorang..

sekarang ni, satu benda yang aku nak teringat..abah..
aku rasa majoriti golongan bapa kat malaysia ni, xrapat dengan anak laki..n xserapat dengan anak2 diorang compared dengan mak yang mmg jadi tempat mengadu apa2 benda pun..
aku pernah terpikir, abah mmg xberapa rapat dengan anak2 dia yg dah besar..sekarang ni pun, dia nak baik2 dengan adik aku yang paling bongsu..yang lain mmg xde la..
adik2 aku sekarang mesti pikir abah aku xsyg diorg, sbb selalu marah..
tapi ntah la..
bila dah besar ni..aku rasa semua make sense..kenapa dia suka marah etc2..
sebab dia sayang anak2 dia.. dia sayangkan anak2 dia tapi dia xtau macam mana nak express perasaan tu..

n kenapa aku kata macam ni..sebab i'm becoming more like him...
seorang lelaki selalunya gagal nak expresskan benda2 camtu dalam bentuk perkataan..
sebab tu la kot, word2 'sayang,rindu' etc2 tu rare dalam perbualan org2 lelaki..dah macam gay ..tapi common je sama2 perempuan..apa nak buat..tu la disadvantage menjadi kaum laki2..xda skill untuk benda2 camni..

n mmg pun, aku sendiri xreti benda2 ni..aku xreti nak cakap kat sape2 yang aku sayang ,rindu, bla3 orang tu..yang aku reti, aku buat benda yang aku mampu untuk tolong diorang
abah aku pun, dia xpenah cakap benda2 tu..tapi apa2 je aku nak, dia akan tolong sediakan..susah ke x, beban x beban..dia akan buat..sebab sayang dia kat anak2 dia tinggi, tapi mmg orang xnampak..
n aku menyesal aku selalu xtolong dia dulu2..rasa bersalah..walaupun dah banyak dia sacrifice untuk aku..
xpela..dah besar2 ni..turn aku plak untuk rasa ape yang dia dah rasa..
n memang betul apa yang umi aku kata dulu masa aku kecik2, abah tu sayang anak2 dia, cuma dia xreti nak tunjuk...

i am a cold person..not cool..dan sentiasa gagal dalam bab2 luah perasaan..maaf untuk itu..
sebab apa....sebab hati rasa tenang bila lihat orang2 yang aku sayang puas tersenyum dan rasa senang..
mungkin tu apa yang abah aku rasa selama ni..


Tuesday, November 8, 2011

kutuk diri sendiri

2 test
1 belom abes baca
1 belom baca

esok SDL
baru nak baca

terasa bodoh
memang bodoh pun..pastu malas..

Monday, November 7, 2011

Nonsense post

Macam biasa..tido 2-3 jam je..
Kenapa?

1st..siapkan logo legenda..dah janji dgn zharif nak bg weekend ni..tapi aku xpuas hati..sbb design tu siap dalam keadaan otak yg kosong..xinspired.. sory sangat2... =(

2nd..siapkan logo satu society kat aussie..kenapa la susah2 buang waktu tido je buat utk org kat tempat lain? mungkin tu yang org akan tanya kalau aku heboh..
tapi entah..aku rasa tu je cara aku nak gain attention someone tu..walaupun maybe xdapat..tp xpela..lebih kepada sayang..sebab tu aku tolong jgk..asalkan dia xrasa beban..dan itu dah cukup untuk buat aku senyum

Sunday, November 6, 2011

Parasit

dalam dunia ni..ada orang cari kita sekadar nak gunakan kita..
time tu la mulut manis..pijak semut xmati..
dah abis guna..buat macam xpenah kenal..kerek..
mmg ramai pun orang macam ni..
dah abis minx tlg org ni, pi manis mulut dgn orang lain..
bila cakap, kata xikhlas bila offer nak tlg..
tapi kalau nak buat perangai macam tu, pk la ko minx tlg kat member..paham? jenis xappreciate member ni mmg susah..sia2 je tlg orang macam ni...sakit hati je dapat..
ikhlas xikhlas len citer la..



Thursday, June 2, 2011